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食事からの「減ナトリウム・増カリウム」を目指した保健指導及び食環境整備と減塩食品の使用状況の変化~青森県東通村における取組~
https://doi.org/10.24552/00002213
https://doi.org/10.24552/0000221325f77ba6-c372-4846-9f81-da9d8b56765c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2023-09-08 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | 食事からの「減ナトリウム・増カリウム」を目指した保健指導及び食環境整備と減塩食品の使用状況の変化~青森県東通村における取組~ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | ナトリウム | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | カリウム | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 保健指導 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 食環境整備 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | 住民健康診査 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | sodium | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | potassium | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | health guidance | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | food environment improvement | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | health checkup | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | journal article | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ID登録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ID登録 | 10.24552/00002213 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Health guidance and food environment improvements to reduce dietary sodium-to-potassium ratio and changes in awareness, frequency of usage, and purchase of low-sodium seasonings and foods : A project in Higashidori Village, Aomori Prefecture | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
小山, 達也
× 小山, 達也
× 川畑, 輝子
× 青野, 昌代
× 三國, 正人
× 川原田, 恒
× 道林, 千賀子
× 中村, 正和
× 吉池, 信男
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著者(英) |
Koyama, Tatsuya
× Koyama, Tatsuya
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | 〔目的〕青森県東通村では,食事からの減ナトリウム・増カリウムを目指し,住民健康診査(以下,健診)の場を活用した保健指導及び食環境整備事業を2021年度途中より開始した。これらの事業を評価するため,健診受診者を対象に減塩調味料・食品の認知度と使用頻度,購入状況の変化を調査した。 〔方法〕2021年度及び2022年度の村の健診受診者を対象に,減塩調味料の認知度・使用頻度,減塩食品の購入状況について無記名自記式調査を行った。健診は各年度の6 , 9 ,10, 1 月に村内の地域を固定して行われ,住民の多くは毎年同じ場所及び月に受診している。減Na・増K を目指した保健指導は,2021年9 月から開始した。保健指導は,スポット尿によるナトカリ比の測定とフィードバック,減塩商品の説明とインセンティブとしての提供を,管理栄養士等が健診当日に行った。また,住民が最も多く利用するスーパーマーケットの協力を得て,2021年11月から減塩食品の陳列棚へのポップ掲示や買い物バスでの情報提供を行い,減塩レシピを店舗や村のHP に掲載する等,食環境整備を進めた。2021年健診において,上記の保健指導を行っていない6 月の受診者を「比較対照群」,保健指導を開始した9 月以降の受診者を「介入群」とし,2021年度と2022年度の各群における変化を比較した。 〔結果〕減塩調味料の認知度や使用頻度は,保健指導の有無に関わらず変化はなかった。一方,介入群では,減塩のめんつゆを購入したことがある者の割合が高くなった。 〔結論〕食環境整備に加えて減塩食品の活用等に関する保健指導を行った場合,減塩食品を実際に購入する割合が高まる可能性が示唆された。 |
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言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | [Objective] Higashidori village, Aomori prefecture began projects to reduce the dietary sodium-to-potassium ratio among its residents through health guidance at the sites of health checkups and food environment improvements in the community in mid-2021. To evaluate the project, we investigated changes in participants' awareness, frequency of usage, and purchase of low-sodium seasonings and foods. [Methods] A self-administered, anonymous survey was conducted among individuals who underwent village health checkups in fiscal years (FY) 2021 and 2022 to assess awareness, frequency of use, and purchase of low-sodium seasonings and foods. Health checkups have been regularly conducted in June, September, October, and January of each fiscal year, with most residents thought to undergo health checkups at the same period and site each fiscal year. New health guidance was implemented in September 2021 specifically for reducing the dietary sodium-to-potassium ratio. Dietitians conducted health guidance at health checkup sites through measuring the sodium-to-potassium ratio using spot urine specimen, providing feedback of results, explaining low sodium foods, and providing them as incentives. In addition, the food environment was improved with the cooperation of a supermarket where residents most frequently purchased daily foods, to facilitate the display of information on lowsodium foods on shopping floor shelves and inside a free shuttle bus for shoppers from the village. Further, small printed cards showing low-sodium recipes were created, available both at stores and on the village office website. Two subgroups for comparison were set to evaluate the project: individuals not receiving health guidance in June 2021 as the "control group" and individuals receiving health guidance after September 2021 as the "intervention group". Changes in several indicators from FY2021 to FY2022 in each subgroup were investigated. [Results] No significant changes were observed in awareness and frequency of use of low-salt seasonings in both subgroups. However, the intervention group showed an increased percentage of individuals purchasing low-salt mentsuyu (seasoned soy sauce for Japanese noodles). [Conclusion] Survey results suggest that health guidance to promote low-salt foods, combined with food environment improvements, may increase purchases of low-salt foods. |
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言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 青森保健医療福祉研究 en : Aomori Journal of Health and Welfare 巻 5, 号 1, p. 11-18 |
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出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | 青森県立保健大学 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 2435-6794 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者版フラグ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
備考 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
値 | 早期公開: 2023-09-08 |