@article{oai:auhw.repo.nii.ac.jp:00002164, author = {山岡, 伸 and 小山, 達也 and Yamaoka, Shin and Koyama, Tatsuya}, issue = {1}, journal = {青森保健医療福祉研究, Aomori Journal of Health and Welfare}, month = {Dec}, note = {[目的] 現在,食事調査は日々の食事の栄養価などの食事摂取状況を把握するために行われている。しかしながら,食事からの栄養価の算出は第二次世界大戦以降の人々の食事を対象としている場合が多く,それ以前の時代の人々の食事はほとんど対象にされていない。したがって,古文書などの史料から,昭和初期以前の食事の栄養価の算出を試みようとした研究はほとんどない。そこで,本研究では,江戸時代における弘前藩の史料である[年中行事御祝献立並三方等御飾]に記載されている食事の描写から栄養価の算出を試み,その結果から,江戸時代の史料が食事の栄養価の算出のための新たな既存資料として利用できるか栄養価の算出方法の検討を行った。 [方法] [年中行事御祝献立並三方等御飾]から一部料理を抜粋し,日本食品標準成分表2015年版(七訂)を用いて,雑煮,田作り,数の子,うちまめの栄養価を算出した。 [結果] [年中行事御祝献立並三方等御飾]から食事の栄養価を算出することができ,雑煮のエネルギーは446kcal,田作りは81kcal,数の子は49kcal,うちまめは46kcalと推定された。 [結論] 本研究で算出した各料理の栄養価は,現代の食事調査法の1つである写真法によって栄養価を算出された結果に相当すると考えられる。したがって,江戸時代などの史料からの食事の栄養価の算出は,現代の食事調査の知識を活かすことで可能となることが示唆された。, [Objective] Currently, a dietary survey is conducted to understand the dietary intake such as the nutritional values of daily diet. However, the calculation of nutritional values from diet is often targeted at the diet of people after World War II, and the diet of people before that time are rarely targeted. Therefore, few studies have tried to calculate the nutritional values of diet before the early Showa period from historical records such as ancient document. In this study, we tried to calculate the nutritional values from description of the diet in[Nenchu gyoji oiwai kondate narabini sanpo nado okazari]; historical records of Hirosaki domain in Edo period. Based on the result, we examined whether historical records in Edo period can be used to estimate the nutritional values of diet. [Methods]We selected zoni, tazukuri, kazunoko and uchimame from the[Nenchu gyoji oiwai kondate narabini sanpo nado okazari], and estimated the nutritional values of these dishes by using the Standard Table of Food Composition in Japan 2015 (Seventh Revised Version). [Results]The nutritional values of the diet can be estimated from the[Nenchu gyoji oiwai kondate narabini sanpo nado okazari]. The energy of zoni, tazukuri, kazunoko and uchimame was estimated to be 446kcal, 81kcal, 49kcal, and 46kcal, respectively. [Conclusions]The nutritional values of each dish estimated in this study is considered to be equivalent to the result of nutritional values by the photograph method, which is one of the current dietary survey. Therefore, this study suggested that the nutritional values of diet from historical records such as in Edo period can be estimated by utilizing the knowledge of current dietary surveys.}, pages = {8--12}, title = {江戸時代の史料からの栄養価の算出方法の検討}, volume = {2}, year = {2020}, yomi = {ヤマオカ, シン and コヤマ, タツヤ} }