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減塩による高血圧の一次予防を目指した効果的教育モデルの開発 : 第2報 : 指導効果の分析を中心に
https://doi.org/10.24552/00001522
https://doi.org/10.24552/00001522a76302bb-3156-4267-9e97-5874f45afa0a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2010-05-26 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 減塩による高血圧の一次予防を目指した効果的教育モデルの開発 : 第2報 : 指導効果の分析を中心に | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 健康教育 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 減塩 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 指導効果 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | health education | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | salt restriction | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | educational effect | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24552/00001522 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Development of an effective educational model to help to decrease salt intake for the primary prevention of hypertension : Part 2 The analysis of the effect of the education program | |||||
著者 |
竹森, 幸一
× 竹森, 幸一× 山本, 春江× 浅田, 豊× 神, 美保× 石岡, 幸子× 三上, 淨子× 秋田, 敦子× 白戸, 江美子× 福嶋, 真樹× Takemori, Koichi× Yamamoto, Harue× Asada, Yutaka× Jin, Miho× Ishioka, Sachiko× Mikami, Jyoko× Akita, Atsuko× Shiroto, Emiko× Fukushima, Maki |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The purpose of this study is to investigate the effectiveness and the problems of the educational model TYA (Try Angle) method 2002 through the analysis of the teaching effect of the salt restriction class that used this model. The subjects were 40 people who participated in the salt restriction class held in S village in Aomori Prefecture (participation group) and 24 people who participated only in the salt inspections (inspection group). The teaching effect was examined through the change of urinary salt and potassium excretion, and the questionnaire carried out before and after the class. The salt of the participation group decreased significantly from 13.8g to 12.4g (p<0.01). On the other hand, no differences were admitted for the inspection group. There was no significant change in potassium and Na-K ratio in both groups. There was no change in both groups in the healthy custom score in the questionnaire. On the other hand, the food custom score rose significantly from 7.0 to 7.5 for the participation group (p<0.05). The intentions and confidence concerning salt restriction were significantly improved with both groups. It can be said that the educational program was an effective form of salt restriction education. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 国立情報学研究所の「学術雑誌公開支援事業」により電子化されました | |||||
書誌情報 |
青森県立保健大学雑誌 en : Journal of Aomori University of Health and Welfare 巻 5, 号 1, p. 63-67, 発行日 2004-03 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1349-3272 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
サムネイル |
KJ00004186395-1.png |