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食生活改善を目的とした健康教室参加の効果 : 60歳以上の参加者についての考察
https://doi.org/10.24552/00001740
https://doi.org/10.24552/00001740f17e4297-443d-495a-9545-119e3dac08ec
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2010-05-11 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 食生活改善を目的とした健康教室参加の効果 : 60歳以上の参加者についての考察 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 食生活改善 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 高齢者 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 健康教室 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | dietary habits improvement | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | the elderly | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | health education | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.24552/00001740 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
その他(別言語等)のタイトル | ||||||
その他のタイトル | Effects of Health Education on the Improvement of Dietary Habits in the Participants above 60 Years Old | |||||
著者 |
駒田, 亜衣
× 駒田, 亜衣× 森永, 八江× 嵯峨井, 勝× 井澤, 弘美× 佐藤, 伸× 原田, 光子× 三津谷, 恵× 藤田, 修三× Komada, Ai× Morinaga, Yae× Sagai, Masaru× Izawa, Hiromi× Sato, Shin× Harada, Mitsuko× Mitsuya, Megumi× Fujita, Shuzo |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Circulatory disease caused by arterial sclerosis has increased in Japan. The purpose of this study is to evaluate the effect of nutritional education composed of group work and individual guidance on dietary habits improvement. We analyzed improvement of life-style and the health index of the participants older than 60 years old. Participants were randomly divided into two groups (intervention group and control group). The body mass index (BMI), the serum LDL-cholesterol (LDL-Cho) level, and acceleration plethysmography (APG) were significantly decreased in the intervention group. The serum total-cholesterol (T-Cho) level, blood filterability, body fat percentage, triglyceride (TG), ankle-brachial pressure index (ABI) and brachial-ankle pulse wave velocity (baPWV) were improved in both groups. However, the serum albumin level decreased. Systolic and diastolic blood pressure increased in both groups. Magnesium, vitamin B2, niacin and folate were significantly increased in only the intervention group. In addition, total dietary fiber, insoluble dietary fiber and Na/K rate were significantly improved in the intervention group. These results demonstrate that this health education contributed to an improvement of dietary habits and health index. | |||||
内容記述 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 国立情報学研究所の「学術雑誌公開支援事業」により電子化されました。 | |||||
書誌情報 |
青森県立保健大学雑誌 en : Journal of Aomori University of Health and Welfare 巻 7, 号 2, p. 249-256, 発行日 2006-12 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1349-3272 | |||||
フォーマット | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | application/pdf | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
サムネイル |
KJ00004828677-1.png |